Látványosság

A világ legmagasabb fából épült kilátótornya

Nem is olyan messze található hazánktól a világ legmagasabb fából épült kilátótornya. Körülbelül egy 5 órás autóútra, Ausztriában, Karintia tartományban, Klagenfurt közelében, a Wörthi-tó mellett épült fel a 850 méter magas Pyramidenkogel csúcson még 2013 nyarán a világ legmagasabb 100 m-es faszerkezetű kilátótornya.

A toronyból gyönyörű kilátás nyílik a tartományra, melynek színvonalát emeli a Wörthi-tó elénk táruló szép kéksége. Három szinten is van kilátó platformja a toronynak, a legmagasabb 70,6 méter magasan, ez tengerszint felett 919,06 méter magasságban fekszik. Ebbe a magasságba 441 lépcsőfokozattal lehet eljutni, de akár lifttel is. A liftezés közben is csodálatos panoráma tárul a kiránduló szeme elé, plusz a lift statikai megoldása is építészeti különlegességnek, érdekességnek számít.

A kilátó előnye, hogy akár széltől, időjárási körülményektől védett kilátóplatformja is van, így azon a szinten védettebb körülmények között lehet megcsodálni a kilátást. Ami fokozza a torony érdekességét és különlegességét, az a benne levő 52 méteres magasságból induló cső-csúszda, aminek köszönhetően a lefele menet nagyobb részét kalandosan bevállalva, csúszva is meg lehet tenni.