Játék
Kültéri játékok: tölts több időt a szabadban!

Kültéri játékok: tölts több időt a szabadban!

Beköszöntött a hideg, az ember még kevésbé szeretne kint időt tölteni. A homokozót összepakoltuk, a kapu üresen áll a hidegben. Az időjárás ellenére mégis megéri kimozdulni, elővenni a kültéri játékokat és időt tölteni a friss levegőn.

A kültéri játékok többsége is új életre kelnek, ahogy beköszönt a tél. A vödörbe homok helyett hó kerül, a homokvár helyett pedig hóvár vagy hóember készül. Fontos, hogy télen is aktívan, akár a gyerekekkel együtt töltsünk időt a szabad levegőn!

A téli kültéri játékok koronázatlan királya a szánkó. De mit tegyünk, amikor nincs hó? Örömmel tapasztalhatjuk, hogy a jégkorcsolyapályák viszont megnyitnak november végén, így ha szánkózni nem is, korcsolyázni el tudunk menni. Egészen kicsi gyerekek is már jó emlékeket tudnak szerezni a jégen, igazi családos program tud lenni. A korcsolyázás fejleszti az egyensúlyt, a motorikus mozgást és nem utolsó sorban az empátiát, mert hacsak nem vagyunk nagyon gyakorlottak, a esés már-már elkerülhetetlen.

A téli időszak más elfoglaltságokat rejt magában a gyerekek számára, hisz az addig használt kültéri játékok általában ‘aludni mennek’ ilyenkor. Sok pedagógus buzdítja a szülőket, hogy menjenek el a csemetékkel kirándulni, terméseket szedni, mert ezáltal sokat tanulhat a gyerek a téli világról. Meglepetésünkre, a gyerekeket sokkal kevésbé zavarja a hideg, amikor kalandozhatnak az udvaron.

Amennyiben a gyermekeinkben van egy kis nyitottság a tudomány felé, a kültéri játékok felhasználásával érdekes kísérleteket is végrehajthatnak. Például, ha fagypont alatt van a hőmérséklet, elővehetjük a buborékfújónkat és megnézhetjük, hogy hogyan fagy megy a buborék egy pillanat alatt.