Gazdaság
A NAV és a székhelyszolgáltatások

A NAV és a székhelyszolgáltatások

Egy másik írásunkban már leszögeztük, hogy a székhelyszolgáltatás nagyszerű segítséget jelenthet a vállalkozók számára. Azonban nagyon fontos, hogy csak olyan székhelyszolgáltatást biztosító irodával kössünk szerződést, amely megfelel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jogi elvárásainak – máskülönben nemcsak mi, de partnercégeink is bajba kerülhetnek.

Mint írtuk, rendkívül lényeges, hogy a székhelyszolgáltatást kínáló iroda a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény (Pmt.) hatálya alá essen. Továbbá a partnernek legyen tulajdon- vagy használati joga az ingatlanhoz, máskülönben fiktívnek minősíthetik őt, és egyúttal a mi tevékenységünket is.

Szintén lényeges követelmény a törvény részéről, hogy a levelek átvételének a székhelyen kell megtörténnie. Bár előfordulhat, hogy a székhelyszolgáltatás részeként az iroda felajánlja számunkra a levelezések átirányítását, ez több szempontból sem túl jó választás. Egyrészt jogellenes, másrészt több rizikót is magában rejt – például az értesítések elkeveredhetnek vagy akár elfeledkezhetnek a levelekről.

Végül, de nem utolsó sorban a törvény előírásai szerint az iratőrzésnek is a székhelyszolgáltatás helyszínén kell történnie. A megőrzésre kötelezett dokumentumoknak rendelkezésre kell állniuk egy esetleges ellenőrzés során. Ezek listája a 7/2017. IM rendeletben megtalálható.