Lépcsőnülők

Lépcsőn-Ülő-Klocnik – VTCS tervező és fejlesztőiroda munkája


A Szépművészeti Múzeum ezen év nyarán nagyszabású kortárs szoborkiállítást rendezett a budapesti Városligeti-tavon. A múzeum és az általa felkért szakmai bizottság úgy döntött, hogy míg az ezredfordulón huszonkét magyar képzőművész szerepelt, 2011-ben több mint húsz alkotó kap meghívást az Unió tagállamaiból, Magyarországot is beleértve. Fitz Péter, a Fővárosi Képtár igazgatója, Jerger Krisztina művészettörténész és kiállítás rendező, valamint dr. Alexander Tolnay, független kurátor 2008 nyarán elkezdték a kiállítás szakmai előkészítését, felvették a kapcsolatot a művészekkel, elkezdődött a közös gondolkodás az új alkotások létrehozásáról, meglévő művek vízre adaptálásáról.

A helyszín egész Európában egyedülálló; egy 20 000 négyzetméteres mesterséges tó Budapest szívében, a Városliget kapujában, amely egész nyáron várja a hűsölni, csónakázni, sétálni vágyókat. A terület egyben szimbolikus jelentőségű is, hiszen több mint száz évvel ezelőtt a magyarság többek között az itt található épületekkel, terekkel fogalmazta meg saját magának és a világnak, hogy mit gondol az elmúlt ezer évéről itt, Európában. 2011-ben erre a helyszínre Európa különböző országaiban élő és alkotó művészek terveznek új alkotásokat. Így vált a kiállítás sajátosan egyszerre magyar és európai produkcióvá. A kiállítás 2011. szeptember 4-ig megtekinthető. A kiállítási program nem csupán tematikájában, hanem promóciós kampányának tekintetében is rendhagyó.

Az ingyenes kiállítás népszerűsítésének köztéri terveit a Városi Tájkép Csoport tervezőiroda (vezető tervezők: Szöllőssy Barbara & Pyka Zsolt) készítette el. A terveknek köszönhetően jelentek meg a nagyobb tömegközlekedési csomópontokon, a kiállítási logók aszfaltfestés formájában, és kerültek ki, a Lépcsőn-Ülő-Klocnika Szépművészeti Múzeum lépcsőjére. Ezeken a rendhagyó köztéri padokon meg pihenhetnek a múzeumlátogatók, a térre látogató turisták és városlakók. Vannak, amelyeken üldögélni, várakozni, olvasgatni lehet, és vannak nagyobbak, amelyeken akár el is nyújtózhat, napfürdőzhet, szunyókálhat a használó. A különleges formájú beton idomok egyaránt szolgálnak köztéri ülőbútorként, illetve a múzeum egy-egy kiállításának egyedi hírnökeként majd a kiállítás befejezése után azok emlékköveként.

 

A Városi Tájkép Csoport tervezőiroda 2011-től a korábbi évek alatt fejlesztett előre gyártott különleges beton terméke piaci megjelenésével szélesítette portfólióját. Az innovatív módon kialakított, már az öntés során formált betonfelületek teszik sajátossá a tervezők által készített betonburkolatokat, különféle beton tárgyakat.

A technológia lényege, hogy kötéskésleltető vegyszerekkel és különféle nyomtatási módszerekkel művészi alkotások és minták hozhatóak létre betonfelületeken. Az újítás a technológiában az, hogy sikerült létrehozni egy olyan ipari gyártmányt, ami akár hatalmas mennyiségben is képes, építészeti felületek kreatív megalkotására, ellenben az ismert hagyományos módszerekkel, melyek főként kézműves eszközökön alapulnak. A testek öntömörödő, nagyszilárdságú, szálerősített betonból készültek, egy olyan zsaluzási és öntési technikával, melynek köszönhetően a legérzékenyebb, legapróbb mintázatú grafikát is életre lehet kelteni a különleges beton felületén.