A what3words életet menthet

Balesetet szenvedsz a semmi közepén. Hogy akad a nyomodra a mentőszolgálat? A what3words 57 billió 3×3 méteres négyzetre tagolta a világot, és mindnek háromszavas címet adott.

Ha letöltöd az ingyenes alkalmazást, elmondhatod a mentőszolgálatnak, hogy a ///teknős.raj.bejelentés területén vagy, így bárhol rád találnak. Ehhez még internetkapcsolatra sincs szükség – az app a Föld bármely részén használható, és 40 nyelven elérhető a walesitől a mongolig.
A what3words 3×3 méteres négyzetekre tagolta a világot, és mindnek háromszavas címet adott.

Mára már az Egyesült Királyság mentőszolgálatainak 80%-a használja a what3wordsöt – méghozzá ingyen. Az alkalmazás már segített betöréseket megállítani, vezetett hegyi mentést elakadt terepfutókhoz, és mentőcsapatokat irányított balesetek helyszíneire.

„Kezdettől fogva a gyakorlati hasznosulásra vártunk, mert tudtuk, hogy akár életeket is menthet” – mondja a what3words társalapítója, Chris Sheldrick. „A what3wordsöt használó első segélyhívás igazi motiváló erővel bírt a csapatom számára. Megindító volt látni, mennyit segíthet a technológiánk a bajbajutottaknak.”
Egy megfeneklett kajakozó története

Jason Woodhouse teljesen felkészülten indult barátaival egy kajaktúrára. A korábban vízi sportok oktatásával foglalkozó állatmentő önkéntes minden útra visz magával elsősegély-felszerelést.

2020 januárja volt. A csapat a csatornaszerű Loch Erichten kelt át, a skóciai Dalwhinnie-ből indulva egy hegyi kunyhót, a Ben Alder Cottage-ot célozták meg. Woodhouse szerint a nagyjából 23 kilométeres út „kihívásokkal teli evezésnek” számít.

A férfi a biztonság kedvéért az utazás előtti este letöltötte a what3wordsöt.

A csapat napkeltekor kelt útra. Hideg volt, ám az előrejelzés kellemes időt jósolt. „Mindenki remekül érezte magát” – emlékszik vissza Woodhouse.

„Nagyjából az út háromnegyedénél lehettünk, amikor az időjárási körülmények megváltoztak.” Az erős ellenszél miatt a csoport többi tagja úgy döntött, hogy gyalog folytatja az utat, Woodhouse a vízen maradt, és vállalta, hogy tovább viszi a tűzifát és a meleg ruhákat.

„Úgy két és fél kilométerre a kunyhótól a szél még metszőbb lett, alig tudtam haladni. Lassan kezdett sötétedni, erős volt a hullámzás.”

Woodhouse tudta, hogy partot kell érnie. „Ám ahol épp voltam, a tó magas partfala miatt esélytelen lett volna kijutni a vízből. Kezdtem nagyon kimerülni.”

Végül meglátott egy sziklás partszakaszt, ahol ki tudott kötni. „Ahogy körbenéztem, tudatosult bennem, hogy egy sziklafal tövében rekedtem.” A rádiójának akkumulátora nem működött, a tűzrakáshoz túl nagy volt a szél és a nedvesség, és a hőmérséklet pedig fagypont alá zuhant.

Woodhouse akadozó térerő mellett segélyhívást indított. „A telefonba kiabáltam a what3words szerinti tartózkodási helyemet – ///bátorság.kedvesebb.szökőkút.” Amikor elment a térerő, „nem tudtam biztosan, hogy a mentőszolgálat megértette, miről beszélek” – meséli.

Nem tudtam, hol vagyok… megadtam a what3words szerinti pozíciómat, és a helikopter egyenesen értem jött.

– Jason Woodhouse, what3words felhasználó

Szerencsére tudták. „45 perccel később morajlást hallottam a völgy felől, és egy hatalmas helikoptert láttam a víz fölött. Azonnal elöntött az érzés, hogy most már minden rendben lesz.”

A parti őrség biztonságba emelte Woodhouse-t.

„Igen határozott jel volt ez számomra, hogy lehetek akármennyire felkészült és tapasztalt, balesetek bármikor történhetnek” – mondja Woodhouse, aki hihetetlenül hálás a parti őrségnek és a what3words erejének.

„Fogalmam sem volt, hol vagyok. Ha koordinátákat adtam volna meg, nagyobb lett volna az esély a tévedésre. Így meg csak megadtam a helyzetemet, és a helikopter egyenesen értem jött.”

„Az alkalmazás ingyenes, és nem foglal sok helyet a telefonon. Bolond lennél túrára indulni nélküle.”
Egy rendőrtiszt története

„A what3words használata a mentőszolgálatok körében elképesztően hasznos” – mondja Jamie Gray felügyelőhelyettes, aki nagyon támogatta a what3words bevezetését a durhami rendőrségnél.

A szolgáltatás akkoriban keltette fel az érdeklődését, amikor nevelőapja szívrohamot kapott a northumberlandi mocsárvidéken. „Senki sem tudta elmondani a helikopternek a tartózkodási helyét, így egyszerűen elszálltak fölötte, majd mérföldekkel odébb landoltak.” Szerencsére túlélte. „Eszembe jutott, milyen hasznos lett volna akkor a what3words.”

A what3words használata a mentőszolgálatok körében elképesztően hasznos.

– Jamie Gray, a durhami rendőrség felügyelőhelyettese

„Jelenleg havonta körülbelül 40 esetnél használjuk a durhami rendőrségnél, elsősorban akkor, ha nem áll rendelkezésre irányítószám” – meséli Gray.

„Kihívtak egy esethez, ahol egy fiatalember egy parkolóház tetején állva azzal fenyegetőzött, hogy leugrik. Megkaptam a what3words pozícióját, és pontosan ahhoz az épülethez mentem, ahol a férfi volt” – emlékszik vissza Gray.

„Mondhatnám, hogy delta, hotel, hét. Ez három szó, amivel egy irányítószám esetében csak annak felét adtam volna meg. A what3wordsnél azonban elég három szó, és így is több információt kínál az emberek megtalálásához.”