Gépészet

Az autódaru legfontosabb tulajdonságai

Az autódaru egy önjáró darutípus, amely alapvetően emelésre, süllyesztésre, vízszintes mozgatásra és kisebb helyváltoztatásra képes. A toronydaruval ellentétben mobilis, ugyanakkor a darus autótól abban különbözik, hogy nem szállításra lett kitalálva.

Az autódaruk egy nagyon masszív alvázzal rendelkező gépjárművek, amelyekre rá van szerelve egy emelőgép, ezt általában a jármű motorja hajtja. Az emelőgép különféle darutípusokat képes mozgatni, így megkülönböztetünk gémes (lemezes szerkezetű, illetve rácsos), valamint gémes autódarut. Léteznek továbbá gumiabroncsos és lánctalpas kivitelezésűek is.

Az autódaru szinte bármilyen építkezés során tökéletes segítséget nyújt, amennyiben emelésről, és nem szállításról van szó. Leggyakrabban ipari épületek, csarnokok építése során, a beton vagy fém elemek emelését és összeillesztését végzik ezek a gépek, de jellemző feladatoknak számítanak a színpad összeállítás vagy az óriásplakátok körüli munkálatok is. A speciális, konstruktív munkák mellett természetesen olyan feladatok elvégzésre is alkalmas, mint nehezen mozdítható tárgyak emelése, felesleges elemek áthelyezése.

Az autódaru használata meglehetősen nagy szakértelmet kíván, beszerzésük és fenntartásuk igen drága, hasznosságuk pedig specifikus. Mindezekből kifolyólag magánszemélyek, illetve építőipari cégek nem igazán vásárolnak ilyen gépeket, hanem rendszerint bérelni szokták őket.