Ingatlan

Műanyag ablak restaurálása: javítás vagy csere?

Egyik nap séta közben rátaláltam egy kis apátságra. Tetszett a kialakítása, az épület vonásai barátságosak és otthonosak voltak. Ahogy a házat szemléltem, feltűnt, hogy az ablakok itt-ott különböznek egymástól.

Egy régi épület restaurálása során különböző szabályokat kell betartaniuk a kivitelezőknek, hogy az épület autentikussága ne sérüljön. Többek között, a nyílászárók kiválasztása is szabályozva van bizonyos épületeknél. Úgy tűnhet, hogy a legegyszerűbb és költséghatékonyabb megoldás az lenne, hogy ha a régi, rozoga ablakokat modern, műanyag ablakra cserélnénk, azonban ez nem minden esetben lehetséges, mert a csere ronthatja az épület eredeti kinézetét.

Olyan is előfordulhat, hogy megengedett a csere, azonban annak a lehető legjobban hasonlítania kell az eredetire, így hátrányba kerülhet a nyílászárók hatékonyságának a szempontja, pl.: egy kétszárnyú ajtót csak ugyanolyan kétszárnyú ajtóra lehet cserélni, pedig hasznosabb lenne egy nagyobb, egyszárnyú ajtó. A fa ablakok cseréje sem mindig költséghatékony, mivel bizonyos esetekben meg lehet javítani őket (újrafestés, üvegcsere, tömítés cseréje), a műanyag ablakok speciális méretű legyártása pedig drágább lehet a javításnál.

Előfordul azonban, hogy a hatékonyság és a modernebb technológia mégis tud találkozni: a műanyag ablakok színe és formája variálható, egyedi méretek és formák rendelhetőek. Már csak az a kérdés, hogy az épületre vonatkozó restaurálási szabályok engedélyezik-e, hogy pl. műanyag ablakokra cseréljék a korábbi fa ablakokat.