Gépészet
Villanymotor nélkül a háztartás sem működik

Villanymotor nélkül a háztartás sem működik

Talán sokan a villanymotorok hallatán járművekre, esetleg ipari gépekre gondolnak, ezzel szemben érdemes tudni, hogy szinte minden olyan elektronikai eszköz és berendezés, amelyben valamilyen állandó mozgás képezi a működés alapját, ott bizony megbújik egy kisebb-nagyobb elektromotor.

Egyszerűen szólva, már a háztartásunk sem képzelhető el villanymotor nélkül. Mivel a villanymotor lényege, hogy valamilyen elektromos energiát (AC/DC) – többnyire mágneses erőtér által – forgó mechanikai energiává alakít, ezért a legtöbb elektronikai eszközben forgó mozgást figyelhetünk meg. Gondoljunk csak a mosógépre, sütőre, fűnyíróra vagy akár az elektromos fogkefére. Ide tartozik továbbá a porszívó, ventilátor, a turmixgép is, de a listát hosszan lehetne sorolni.

A villanymotorokat azonban tovább lehet fejleszteni és bővíteni úgy, hogy a forgómozgásból más irányú, például egyenes vonalú mozgási energia jöjjön létre. Így meglepő módon olyan eszközökben is található villanymotor, mint többek között a fényképezőgép, mobiltelefon vagy a rezgető gépek, például masszírozó gép. A háztartási gépekbe jellemzően kis teljesítményű, egyszerű felépítésű (főként DC, azaz egyenáramú) motor kerül.

Ezek előnye, hogy többnyire akkumulátorral működnek, tartósak és egyenletes, hatékony teljesítményre képesek. Ha mégis meghibásodást észlelünk, akkor első körben ne dobjuk ki az adott elektronikai eszközt, hanem nézzünk utána, hogy egy motorcsere mennyire racionális (egyszerű, költséghatékony) megoldás.