Ingatlan

Érdemes-e még a teraszra is napvitorlát tenni?

Az árnyékolók olyan eszközök, amikkel magán platformokon és teraszokon, strandokon is találkozhatunk. Mindenféle formában készülnek ma már ezek a napvitorlák, a legjobb bennük pedig az, hogy különféle formákban, színekben és anyagban rendelhetőek, akár személyre szabott igények alapján is, ami miatt vonzó lehetőségnek számítanak mindazok számára, akik nem rendelkeznek megfelelő természetes árnyékkal a kertjükben, teraszukon.

De nem csak ilyen platformokon van létjogosultsága ezeknek az eszközöknek, a napvitorla teraszra is kiváló választás. Ilyen döntésre többnyire akkor szokott sor kerülni, amikor egy túlzottan napos teraszról van szó, amit semmilyen más épület nem árnyékol, esetleg, ha tetőteraszról beszélünk, ahol muszáj valamilyen árnyékoló technikát használni.

Már csak azért is érdemes napvitorlát teraszra tenni, mert az UV sugárzás borzasztóan magas napjainkban, mely komoly betegségekhez vezethet. Ilyen mondjuk a bőrrák, melyre különösen oda kell figyelnie azoknak, akik hajlamosak leégni, illetve akik nem edzették a bőrüket a lebarnulásra korábban. Szintén veszélyeztetettebbek, akiknek nagyobb testfelületen vannak elszórtan szeplőik, nagyobb, vagy több anyajegy található a testükön. Ezeket a területeket még jobban kell védni. Ha szereti valaki kihasználni a terasz nyújtotta kényelmet, akkor hasznos és egészség szempontjából nélkülözhetetlen is egy jó árnyékoló.

Ha a napvitorla teraszra kerül, akkor érdemes számolni azzal, hogy egy ilyen árnyékoló meglehetősen nagy. A formai adottságai a napvitorlának akkor passzolnak a legjobban a teraszokhoz, ha négyszög alakú mellett döntünk, a legdivatosabb ugyanis ma a háromszög, de az nem mindig működik jól egy olyan szűk helyen, mint a legtöbb terasz.