Életmód

Segíti –e a diákmunka a pályaválasztásban a tisztánlátást?

Sokan gondolkodnak azon, hogy mondjuk egy gyorséttermi diákmunka mennyiben alapozza meg a későbbi karriert. Azért merülhet fel ez a kérdés, mert sokan nem értenek egyet azzal, hogy a diákok a nyarukat ilyen helyeken töltsék. Mert akár hiszik, akár nem, a gyorséttermi munka kőkemény.

Saját ismerősömtől tudom, hogy az egyik lefárasztóbb tevékenység. Már csak az órákon keresztül való álldogálás a forró sütő mellett is lefárassza őket, a sok nehezen elviselhető vendégről nem is beszélve, akiknek nem lehet még csak visszaszólni sem.

Emellett azonban számos területet fejleszt még ez a diákmunka is: a kitartást például, vagy azt, hogy a későbbi munkaterületünket már megfelelőbben tudjuk kiválasztani, áttekinthetőbben. A diákok itt a pénz valós értékével is megismerkedhetnek, sokkal nagyobb rálátásuk lesz arra, hogy a vendéglátásban milyen hozzáállás az, mely előrelépést eredményez. A 10 órás műszak megpróbáltatását is van lehetőségük megtapasztalni. Sok diák ugyanis nincs azzal tisztában, hogy milyen a vendéglátó munka, és ennek ellenére erre építenek, és ifjú korukban már eldöntik, hogy például szakácsok lesznek. Pedig a valóságban fogalmuk sincs, hogy milyen az.